Grynoji javų degtinė
Kadaise javų degtinės būdavo pardavinėjamos kaip vaistai. Dabar tai, šalia vinjakų, vienas populiariausių alkoholinių gėrimų Vokietijoje ir Lenkijoje. Šitos degtinės gaminamos iš kviečių, rugių, miežių, avižų bei grikių. Grynųjų javų degtinė turi bent 32% tūrio alkoholio, pastiprinta – mažiausiai 38%.
Kai vokiškos degtinės etiketėje parašyta alt arba alter, tai reiškia, kad ji išlaikyta bent pusę metų. Grūdinių javų degtinės patiekiamos labai atšaldytos. Grynosios javų degtinės skonis priklauso nuo javo, iš kurio ji pagaminta. Jeigu iš kviečių – bus švelni, jeigu degtinė ruginė – turi aštrų prieskonį.
Daugelis iš grūdų varomų degtinių aromatizuojamos cinamonu, gvazdikėliais, kalendra arba anyžiais, bet jau nepriskiriamos šiai degtinių kategorijai. Geriausiomis ir gryniausiomis javų degtinėmis laikomos lenkiškos Wyborowa Eksportowa arba Žytnia.