Sling – šis klasikinis kokteilis paprastai patiekiamas aukštoje taurėje su ledu. Alkoholinis pagrindas išmaišomas su citrinų sultimis arba sirupu ir gazuotu vandeniu arba limonadu. Vienas žinomiausių – Singapore Sling.

Popietinis kokteilis – popietiniu kokteiliu anglai vadina po pietų patiekiamą gėrimą virškinimui pagerinti.

Fix – dar vienas terminas, reiškiantis cobblers arba tuo pačiu būdu paruošiamus gėrimus.

Punšas (punch) – punšu vadinamas karštasis alkoholinis gėrimas, kurio pagrindinis variantas gaminamas iš raudonojo vyno, romo, apelsinų ir prieskonių – gvazdikėlių bei cinamono.

Flip – the eggnog kokteiliai, pagaminti be pieno.

Karštieji gėrimai – bendras pavadinimas, reiškiantis kokteilius, kurie patiekiami šilti arba karšti.

Daisy – saldaus skonio, paprastai labai didelio kiekio kokteiliai.

Cup – kokteiliai bowl, atvėsinti ledu.

Putojantieji (fizz) – rūgščiojo kokteilio variantas su gazuotu vandeniu.

Sluoksniuotieji – techininis terminas, reiškianti sluoksniuotus kokteilius, kuriuose įvairaus tankio skysčiai pilami sluoksniais vienas ant kito, todėl sluoksniai lieka matomi. Sluoksniuoti kokteiliai dar vadinami puose-cafe, couleur arba scaffa.

Greitai geriami (short drink) – bendras terminas, susijęs su tūriu. Priešingai nei ilgai geriamojo, short drink kokteilio kiekis būna nuo 50 iki 80 ml.

Daiquiri – klasikinį daiquiri sudaro romas, žaliųjų citrinų sultys ir cukraus sirupas. Labai populiarūs šaldyti jo variantai, paruošti maišiklyje, su vaisių priedais.

Eggnog – desertiniai kokteiliai, gaminami iš kiaušinio trynio, cukraus ir pieno. Kadaise buvo populiarūs, tačiau dabar beveik negeriami.

Vieno gurkšnio (shooter) – dažniausiai daug alokoholio turintys gėrimai, patiekiami mažomis dozėmis (20-40 ml) shot taurelėje ir išlenkiami vienu mauku.

Hangover – “Vaistas nuo pagirių”, dar vadinamas Corpse reviver (lavono atgaivinimas) – terminas, taikomas kokteiliams, geriamiems iš ryto po išgertuvių.

Colada – terminas “colada” apima Karibų jūros šalių gėrimus, ypač pagamintus romo pagrindu, paprastai su vaisiais ir grietinėle, taip pat dažniausiai su kokosų priedu. Iš klasikinių colada gėrimų paminėtini Pina Colada ir Swimming Pool.

Julep – terminas “julep” kilęs iš persų kalbos žodžio “julab”, reiškiančio rožių vandenį. Šie gėrimai visada gaminami stiklinėje, kurioje bus patiekiami. Geriausiai žinomas šios rūšies kokteilis – Mojito.

Ilgai geriami (long drink) – terminas “long drink” turi dvi reikšmes. Viena vertus, tai – bendras terminas, taikomas dviem kokteiliams, kurių tūris daugiau nei 100 ml, antra vertus, jis vartojamas apibūdinti didelio kiekio gėrimams, kurių pagrindą sudaro vienas ar du alkoholiniai gėrimai, o ant jų pilamas užpildas (mineralinis vanduo, limonadas arba sultys).

Fancy drinks – tai bendras pavadinimas visų kokteilių, kurie yra grynai autoriaus fantazijos vaisius ir nepriskirtini jokiai klasikinių kokteilių grupei. Dažniausiai jie būna vaisiniai ir gausiai papuošti.

Collins – tai – ilgai geriami gėrimai, išsirutulioję iš klasikinių rūgščiųjų (sour). Pagrindas alkoholinis gėrimas, cukrus ir citrusinių vaisių sultys kartu išmaišomi aukštoje siauroje stiklinėje, paskui pripilama gazuoto vandens ar limonado. Itin populiarus – Tom Collins.

Frappe – greitai geriami kokteiliai, patiekiami plokščioje šampano taurėje ar Margaritos taurėje, gausiai pridėjus grūsto ledo.

Toddy – alkoholiniai kokteiliai, patiekiami karšti punšo puoduke arba šalti senojo stiliaus stiklinėje.

Margarita – panašus į daiquiri, tačiau gaminamas tekilos pagrindu.

Cooler – didesnio kiekio troškulį malšinantys gaivieji kokteiliai su palyginti mažu alkoholio kiekiu.

Gaivūs gazuotieji (sodas) – ilgai geriami gėrimai be alkoholio arba su labai nedideliu jo kiekiu; taurė iki viršaus pripildoma mineralinio vandens.

Kavos gėrimai – kokteiliai, kurių pagrindą sudaro kava, pavyzdžiui, Irish coffee arba Pharissee.

Šampano kokteiliai – šis platus terminas apima visus kokteilius, gaminamus su putojančiu vynu – ne vien su prancūziškuoju šampanu, bet ir su vokišku putojančiu vynu (sekt) ir itališkuoju procecco. Putojantis vynas visada pilamas ant kitų sudedamųjų dalių, prieš tai jas išmaišius, ir nieku gyvu neturi būti plakamas.

Highball – tai maišyti gėrimai, kurių pagrindinis tikslas – numalšinti troškulį ir atsigaivinti. Alkoholinis pagrindas visada atskiedžiamas sodos vandeniu ar kito karbonizuotu gėrimu. Jie visuomet patiekiami didelėje taurėje, pavyzdžiui, highball stiklinėje storu dugnu, ir negausiai papuošti. Kai kurie žmonės klaidingai taiko šį terminą visiems labai stipriems alkoholiniams gėrimams.

Cobbler – kokteiliai cobblers yra ilgai geriamųjų (long drink) kategorijos gėrimai. Dažniausiai jie kruopščiai išmaišomi su grūstu ledu, po to gėrimas papildomas sodos vandeniu, limonadu arba putojančiu vynu.

Batida – braziliškos kilmės kokteilis, kurio pagrindą sudaro alkoholinis gėrimas kačasa. Populiariausi pasauliniai Batidos variantai yra Caipirinha ir Batida de Coco.

Atogrąžų gėrimas (tropical drink) – dažniausiai vartojamas, tačiau tiksliai neapibrėžtas terminas, įvardijantis Pietų Amerikos gėrimus.

Virškinimą skatinantys (digestives) – gėrimai, patiekiami po valgio skoniui papildyti. Vieni mėgstamiausių virškinimą skatinančių – sausieji alkoholiniai gėrimai su dideliu alkoholio kiekiu arba ne per daug sunkūs kokteiliai.

Bowl – nors klasikinis kokteilis šviežiai paruošiamas mažomis porcijomis, didesni kiekiai patiekiami dideliuose puodeliuose arba dubenėliuose. Ypač mėgstami vaisiniai, pavyzdžiui, žemuoginiai bowls. Tokiuose induose patiekiami tik laba atšaldyti skysčiai be ledo.

Aperityvas – taip vadinami visi gėrimai, patiekiami prieš valgį, norint paruošti skonio receptorius kulinariniems malonumams. Todėl jie turi būti lengvi, nekaloringi; vadinasi, netinka tokios sudedamosios jų dalys kaip grietinėlė ar tirštos sultys. Kokteilių puošmenos irgi turi būti taupiai naudojamos. Ypač apetitą skatinančiais laikomi sausieji kokteiliai, paprastai patiekiami be ledo. Iš klasikinių sausųjų pažymėtini sausas martinis, Gimlet ir Manhatanas.


Jums taip pat gali būti įdomu:

  1. Įrankiai skirti kokteilių ruošimui.
  2. Svarbūs terminai naudojami kokteilių receptų aprašymuose.
  3. Taurių rūšys. Kokios taurės naudojamos kokiems kokteiliams?
x

Registruotis

Pamiršau slaptažodį