Akvavitas (Aquavit)
Pavadinimas kilęs iš lotyniškų žodžių „aqua vitae” (gyvybės vanduo) ir kadaise šitaip buvo vadinami visi stiprūs alkoholiniai gėrimai.
Skaidraus arba auksiško akvavito pagrindas yra švarus, bemaž neutralaus skonio grūdinių javų spiritas arba bulvių spiritas, turintis 96% tūrio alkoholio. Tai – susifermentavusio mentalo distiliatas su vandens, kmynų, kalendros, cinamono, kopros, citrinos žievelės, gvazdikėlių, anyžių ir kitais paslaptingais priedais. Toks distiliatas, sumaišytas su natūraliu spiritu ir minkštu vandeniu, brandinamas.
Daniškas akvavitas turi 40-42% tūrio alkoholio, vokiškas 38-40% tūrio alkoholio. Akvavitas patiekiamas atšaldytas, kadangi tik tada galima teisingai įvertinti jam būdingą skonį ir aromatą. Teigiamai veikia virškinimo traktą, todėl patiekiamas po valgio.