Romas (Rum)
Kadaise tai buvo vagių, piratų, kontrabandininkų bei vergų pirklių gėrimas ir šimtmečius buvo svarbi kontrabandinė prekė. Romo tėvynė yra Karibų jūros salos, o tiksliau – Didieji ir Mažieji Antilai. Romas, padarytas atskirose salose, skiriasi aromatu ir skoniu taip pastebimai, kaip vynai, pagaminti skirtinguose Europos kraštuose. Tikslią romo gamybos receptūrą gamintojai rūpestingai saugo. Tačiau pagrindinė romo žaliava – pusskystė melasa, likusi pagaminus cukrų iš cukranendrių.
Po distiliavimo romas visada būna bespalvis. Baltasis romas toks ir lieka, net ir brandinamas uosinėse statinėse tam tikrą laiką. Brandinimas tęsiamas nerūdijančio plieno rezervuaruose. Rudasis romas brandinamas ilgiau, tamsaus medžio statinėse, kur įgauna gelsvą arba rudą spalvą. Dažnai jis papildomai uždažomas rudu cukraus sirupu.
Baltasis romas yra ne tik silpnesnis už rudąjį, bet ir švelnesnio skonio. Puikiai savo skoniu tinka maišytiesiems gėrimams su vaisių sultimis, likeriais ir gazuotaisiais gėrimais, kurie nenustelbia jo skonio. Tačiau švelnus šio romo aromatas greitai išgaruoja, todėl baltasis romas netinka karštiesiems gėrimams.
Romas – vienas iš stipriųjų gėrimų, pasaulyje pasižymintis didele įvairove; yra be galo daug gamintojų, ir kiekvieno distiliato skonis šiek tiek skiriasi. Be to, dėl tos įvairovės atsiranda ir ryškių kokybės skirtumų. Dauguma barų visame pasaulyje pasikliauja standartiniais pavadinimais, tokiais kaip BACARDI ar HAVANA CLUB, šie garsūs gamintojai taip pat siūlo įvairių romo rūšių nuo šviesaus iki tamsaus. Nesirinkite pigių gaminių, nes jie nesuteikia to skonio subtilumo, kuris būdingas geram romo kokteiliui.