Paprastoji degtinė (Vodka)
Degtinės atsiradimo istorija, lygiai kaip ir jos pavadinimo, yra prieštaringa. Manoma, kad degtines pradėta varyti medicinos tikslais, o atsitiko tai Rusijoje, Viatkos forte, kur XII amžiuje tą gėrimą vadino žiznennaja voda – gyvybės vanduo arba vodka, vodička, t.y. vandenėlis.
A. Briūneris tvirtina, kad degtinė pradėta varyti Lenkijoje… Sunku tai patvirtinti, kadangi pernelyg mažai dokumentų, patvirtinančių, kad Lenkijos teritorijoje buvo žinomas distiliavimo procesas.
Degtinė yra bespalvis, skaidrus vandens ir spirito neutralaus skonio tirpalas. Varoma iš įvairių javų arba bulvių. Geriausios degtinės daromos iš javų (visų pirma iš miežių, kviečių arba rugių). Alkoholio kiekis mažiausiai 40% tūrio.
Be grynųjų degtinių gaminamos ir aromatizuotos. Šiam reikalui vartojama stumbražolė, pipirai, vyšnios, spanguolės. Jei patiekiama gryna degtinė, ją būtina gerai atšaldyti.
Geros kokybės degtinės visos sudedamosios dalys, taip pat alkoholis bei vanduo, filtruojami ir distiliuojami kitaip nei viskio ar konjako – tai suteikia degtinei aiškų pranašumą, jeigu tik nesukelia pagirių… Kokteiliams rekomenduojami šių prekių ženklai: SMIRNOFF, ABSOLUT, CHOPIN, FINLANDIA, PUSHKIN ir GREY GOOSE.