Kokteiliai

Kokteilių receptai

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Viskis (Whisk(e)y) Spausdinti E-mail Dalintis

Populiariausia degtinė pasaulyje. Amerikietiški ir airiški viskiai rašomi su "e" raide, o škotiški ir Kanados rašomi be "e". Geriausiai žinomi viskiai: škotiškas viskis (Scoth Whisky), burbonas (Bourbon) - amerikietiškas viskis, airiškas viskis (Irish Whiskey) ir Kanados viskis (Canadian Whisky).

Škotišką viskį lengva atpažinti iš jam būdingo dūmų prieskonio. Tą tipišką skonį ir kvapą suteikia durpės iš Hohmūro apylinkių. Kūrenant tomis durpėmis džiovinami daiginti miežiai, iš kurių vėliau gaminamas viskis. Be salyklinio (malt) viskio Škotijoje taip pat gaminamas grūdų (grain) viskis. Jis švelnesnis ir ne taip stipriai jaučiamas dūmų kvapas. Bemaž visi škotiški viskiai - tai salyklo ir grūdų viskių mišiniai. Sumaišytas viskis brandinamas medinėse statinėse ir prieš išpilstant į butelius atskiedžiamas šaltinio vandeniu iki 45% tūrio alkoholio.

Airiškas viskis varomas iš miežių, kviečių, rugių ir avižų. Po distiliavimo atskiedžiamas švariu vandeniu, kad alkoholis sudarytų 40-43% tūrio. Airiškas viskis medinėse statinėse brandinamas ne mažiau kaip trejus metus, o paprastai penkerius ar net dvylika metų. Statinės turi būti prieš tai naudotos kitam alkoholiniam gėrimui varyti, nes tai suteikia airiškam viskiui būdingą prieskonį.

Iš amerikietiškų viskio rūšių mėgstamiausias yra burbonas (bourbon).  Jis daromas Ilinojaus ir Kentukio valstijose iš rugių ir nedidelio kiekio salyklinių miežių misos, į kurią įeina ne mažiau kaip 51% kukurūzų. Kuo didesnis kukurūzų kiekis, tuo švelnesnis viskis gaunamas. Brandinamas naujose ąžuolinėse statinėse mažiausiai dvejus metus, tačiau prieš supilant statinių vidus išdeginamas. Geras burbonas statinėse laikomas ketverius, šešerius ar net aštuonerius metus.

Kanados viskis labai primena burboną ir daromas daugiausia iš kukurūzų. Distiliuojamas du kartus, tuomet dvejus metus brandinamas buvusiose chereso, burbono arba brendžio statinėse. Kanados viskis beveik visada yra įvairių viskių rūšių mišinys su grynu spiritu. Jis šviesesnis ir švelnesnio skonio negu amerikietiškas.

Šaltiniai: brmns

 

Paieška:

Dėmesio!

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Kokteiliais mėgaukitės atsakingai!

Malonu ruošti

Kokteiliai populiarūs dėl to, kad juos skanu gurkšnoti, malonu gaminti ir efektingai patiekti. Pasaulyje egzistuojanti kokteilių įvairovė patvirtina šią tiesą ir rodo norą bandyti, ieškoti bei atrasti savo mėgiamą skonį, kvapą, spalvą